Back to Top

Android toestellen synchroniseren - 3 methoden - androidtoestel.nl

Vrijwel de meeste smartphones zijn voorzien van het Android besturingssysteem. Android toestellen synchroniseren betekent dat je data naar een andere telefoon overzet. Dit kan op verschillende manieren. Bekijk de 3 methoden en begin direct met synchronisatie.

Over Android en synchroniseren

Android is een open source besturingssysteem, ontwikkeld door Google. Veel smartphonemerken draaien op dit besturingssysteem. Dit zijn onder andere Samsung, HTC, Nokia, Sony en Motorola. Ook Aziatische merken als Huawei en Xiaomi draaien hier op.

Synchroniseren is het tegelijkertijd overdragen van data. Wil je Android toestellen synchroniseren, dan zet je in principe alle data over. Dit doe je van het ene naar het andere toestel. Dit is handig wanneer je een nieuwe smartphone koopt en graag alle gegevens van je oude toestel wilt gebruiken.

Tip: Losse smartphones - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met smartphone vergelijken

Zo werkt het: Android toestellen synchroniseren

Er zijn verschillende methoden om te synchroniseren. Bij Android toestellen is het overzetten via Google het meest logische. Dit komt omdat elk Android toestel voorzien is van een Google account. Ook NFC werkt uitstekend: hierbij moeten de smartphones elkaar aanraken. Dan is er nog een derde optie: het gebruikmaken van een speciale app. Hieronder alle drie de mogelijkheden nader uitgelegd.

Android synchroniseren met Google account

Met een Google account maak je handig een back-up. In veel gevallen staat dit standaard ingesteld. Mocht dit niet het geval zijn, pas dit handmatig aan. Ga op de smartphone naar instellingen en kies voor back-up. Bekijk of er bij automatische back-up een vinkje staat, of zet de schakelaar aan. Hoe je dit instelt verschilt per toestel. Zorg dat je het juiste Google account gebruikt. Ga naar instellingen > accounts > Google.

Back-ups van je gegevens staan in het Google-account. Dit zijn je wachtwoorden, apps, contacten, documenten, instellingen en nog veel meer.

Heb je een nieuwe smartphone, voer dan je oude Google account in. Kies vervolgens voor data terugzetten of back-up terugzetten. Alle opgeslagen gegevens synchroniseer je van je oude naar je nieuwe smartphone. Zo eenvoudig is het!

Data synchroniseren met NFC

NRC staat voor Near Field Communication. Deze technologie wordt veel gebruikt voor contactloos betalen of betalen met je smartphone. Je kunt NFC ook voor iets anders gebruiken: synchroniseren tussen Android toestellen. Hierbij is het belangrijk dat je NFC eerst inschakelt. Deze optie vind je onder instellingen > verbindingen > NFC. Zet NFC op beide toestellen aan.

Bij het installeren van je nieuwe toestel krijg je de optie Tap & Go. Het toestel vraagt om gegevens over te zetten. Ga hiermee akkoord en houd beide smartphones tegen elkaar. Het is belangrijk om synchronisatie de kans te geven: wacht totdat je een geluid hoort. Dan pas kun je de toestellen uit elkaar halen.

Let op: synchronisatie middels NFC werkt niet bij oudere Android toestellen.

Gebruik maken van een synchronisatie app

Met een synchronisatie app kun je data uitwisselen tussen verschillende Android smartphones. Het is zelfs mogelijk om te synchroniseren tussen Android en iOS of Android en Windows. Omdat een app via het internet werkt, is het wel belangrijk om gebruik te maken van wifi of mobiele data.

Stap je van iOS naar Android over, gebruik dan de app Copy my data of Synchronize Ultimate. Ook de app Accounts sync profiler werkt vergelijkbaar. Zoek in Google Play Store naar iets met synchronize of synchroniseren. Bekijk of de app aan je verwachtingen voldoet. Let hierbij goed op reviews van gebruikers. Doet de app wat je wenst, installeer deze dan op je oude en nieuwe toestel. Nu kan de synchronisatie beginnen. Volg hierbij de handleiding van de betreffende app.

Android toestel synchroniseren lukt niet

Lukt het niet om te synchroniseren tussen Android toestellen? Heb je geen toegang tot je Google account of geen back-up gemaakt, dan werkt synchroniseren niet. Probeer het dan middels NFC. Helaas werkt dit ook niet altijd, vooral niet wanneer het om een ouder toestel gaat. De enige optie is om een synchronisatie app te installeren.

Het kan natuurlijk dat alle drie de methoden niet werken. Wat gaat er mis? Bij gebruikmaking van een synchronisatie app of Google account is het belangrijk dat je verbinding maakt met het internet. Die verbinding moet stabiel zijn, bij voorkeur maak je gebruik van een wifi-netwerk. Houd er rekening mee dat synchroniseren soms veel data kost. Wie gebruikt maakt van mobiele data uit een abonnement of prepaidkaart, zit mogelijk over zijn limiet. Sommige providers zetten de toegang tot mobiele data dan stop.

Maak je gebruik van NFC (Near Field Communication) dan is het van belang dat je deze optie daadwerkelijk aanzet. Dit moet zowel op het oude als nieuwe toestel gebeuren. Hierboven heb je kunnen lezen hoe je NFC inschakelt.

Gegevens handmatig invoeren

Lukt het nog steeds niet dan zit er niks anders op: gegevens handmatig invoeren. Bekijk op het oude toestel welke apps geïnstalleerd zijn. Zoek en installeer deze op het nieuwe toestel. Log op elke app in. Voeg contacten, e-mailadressen en andere gegevens handmatig toe. Pas ook de instellingen van het toestel aan. Het kost even wat tijd, maar uiteindelijk lijkt alles weer als vanouds.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ