Back to Top

Levensduur van een Android smartphone - androidtoestel.nl

Hoe lang gaat een smartphone mee? Ten eerste hangt dit van het merk af. Samsung en Apple zijn de twee marktleiders en bieden een hoge kwaliteit. Goedkope merken als Xiaomi of Oppo doen het ook goed maar je merkt dat de kwaliteit toch minder is. Dit verkort mogelijk de levensduur van je toestel. Ontdek per Android merk hoe lang je smartphone meegaat.

Besturingssysteem zegt weinig over levensduur

Koop je een smartphone, dan heb je grofweg de keuze uit het besturingssysteem iOS of Android. Er zijn nog wat andere mobiele besturingssystemen maar die zijn veel minder populair. Zegt het besturingssysteem iets over de levensduur van je smartphone? Nee, dat heeft er niets mee te maken. De levensduur wordt bepaald door de kwaliteit die de fabrikant biedt. Welke onderdelen zijn er gebruikt en hoe zit het toestel technisch in elkaar? Dit soort dingen speelt een belangrijke rol.

Wat wel meespeelt is een update van je besturingssysteem. Wanneer je het besturingssysteem niet actueel houdt dan zul je merken dat het toestel steeds trager wordt. Bovendien krijg je met virussen en schadelijke software te maken, iets dat je smartphone uiteindelijk nutteloos maakt.

Levensduur van een Samsung smartphone

Veel smartphones gaan voortijdig kapot doordat ze vallen. Een flinke barst in het scherm, schade aan de processor of waterschade, vaak betekent dit het einde van je toestel. De vlaggenschepen van Samsung smartphones hebben een zeer stevige behuizing. Ze zijn IP67- of IP68 gecertificeerd en hiermee waterdicht. Bovendien gaat de behuizing niet zomaar kapot, ook niet wanneer je hem meerdere keren laat vallen. De glazen voor- en achterkant is namelijk uitvoerig getest.

Een Samsung smartphone uit de S-serie gaat tussen de 2,5 en 5 jaar mee. Er zijn dus mensen die vijf jaar met een en dezelfde Samsung doen! De toestellen uit het middensegment (A-serie) gaan tussen de 2,5 en 4 jaar mee. De budgettoestellen van Samsung zouden tussen de 2 en 3 jaar mee moeten gaan.

Levensduur van Huawei smartphones

Huawei was jarenlang een zeer populair smartphonemerk. Toen de VS sancties aan Huawei ging opleggen toen verloor het merk aan populariteit. Inmiddels is dit weer wat op aan het komen. Huawei brengt toestellen met verschillende kwaliteiten uit. De P-serie is altijd goed. Deze modellen gaan tussen de 2,5 en 4,5 jaar mee.

Koop je een budget Huawei smartphone dan heb je hier minder lang plezier van. Reken op een levensduur van 2 tot 3 jaar.

Xiaomi en Oppo

Deze twee merken zijn vergelijkbaar, zowel wat betreft de prijs als kwaliteit. Ook deze toestellen koop je in verschillende segmenten, van goed tot low budget. Houd er rekening mee dat niet alle modellen in Nederland verkrijgbaar zijn. De fabrikanten die achter deze merken staan gebruiken goedkopere onderdelen die minder lang meegaan. Levensduur: 2 tot 3,5 jaar. Sommige modellen zijn na anderhalf jaar al aan vervanging toe.

Levensduur van Nokia toestellen

Hoe zit het dan met het bekende merk Nokia? In de jaren ‘90 was dit merk erg populair, vooral de gsm Nokia 9110 en 9210. Oerdegelijke toestellen die je makkelijk tegen een muur kon gooien: niet kapot te krijgen. Helaas zijn de Nokia smartphones van tegenwoordig wel wat kwetsbaarder. Gooi ze niet zomaar op de grond, de kans is groot dat het toestel beschadigd raakt. Ook nu weer koop je een Nokia smartphone in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen.

Levensduur van een Nokia smartphone? Minimaal 2,5 jaar, oplopend tot 4 jaar. Een en ander hangt natuurlijk ook van het gebruik van de smartphone af. Zit je er non-stop op, dan kun je verwachten dat de processor het zwaar heeft.

Gemiddelde levensduur van smartphones

Er is altijd zoiets als de gemiddelde levensduur van smartphones. Hierbij wordt gekeken naar de totale gebruiksduur van dit soort toestellen. Voor een pc of laptop ligt de gemiddelde levensduur op drie jaar. Dit betekent echter niet dat een laptop van vijf jaar oud de prullenbak in moet. Nee, een oudere pc kun je nog prima voor niet belangrijke zaken gebruiken.

Zo zit het ook met smartphones. Een goede smartphone gaat gemiddeld 3 tot 4 jaar mee. Met 5 jaar is deze toch wel verouderd. Probleem met smartphones is dat de oudere toestellen geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Hierdoor gaat de levensduur versneld achteruit.

Budget smartphones die minder dan € 300 kosten hebben over het algemeen een kortere levensduur. Reken op 1,5 tot 3 jaar. Daarna is het toestel toch zeker aan vervanging toe.

Levensduur smartphone verlengen

Wat kun je doen om de levensduur van je smartphone te verlengen? Het is altijd goed om hierover na te denken. Wanneer je de levensduur van je toestel verlengt hoef je minder vaak een nieuwe te kopen. Dit betekent dus een flinke kostenbesparing. Hier kun je een keer lekker van gaan uit eten of misschien wel een leuke vakantie boeken.

De beste tip om de levensduur van je smartphone te verlengen is een regelmatige beveiligingsupdate. Zodra je melding krijgt dat er een nieuwe updates klaarstaat is het belangrijk om deze binnen enkele dagen te installeren. Wacht hier dus zeker niet te lang mee. Een andere methode is het zuinig omgaan met de batterij. Je zult merken dat in sommige situaties de batterij snel leegloopt. Bijvoorbeeld tijdens het gamen of video’s bekijken.

Probeer apps die op de achtergrond draaien zoveel mogelijk af te sluiten. Wanneer je het toestel moet opladen, doe dit dan tot maximaal 99%. Laat de batterij ook nooit onder de 50% uitkomen. Het kan best dat je de smartphone meerdere keren per dag moet opladen, dit is echter geen probleem.

Een beschermend hoesje

We kunnen natuurlijk niet in je portemonnee kijken maar het is altijd beter om voor een kwalitatieve smartphone te gaan. Heb je hier het geld niet voor, bescherm het toestel dan middels een smartphonehoesje. Het liefst zoiets als een bookcase dat je smartphone aan alle kanten omsluit. Eventueel in combinatie met een screenprotector. Zo weet je zeker dat je toestel tijdens een valpartij beter beschermd is.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ