Back to Top

WhatsApp versleutelt mijn appjes, maar wat betekent dat precies? - androidtoestel.nl

Al sinds een tijdje worden de berichten die je via Whatsapp stuurt versleuteld. Dit wordt gedaan via end-to-end-encryptie, volgens Whatsapp zijn deze berichten niet te onderscheppen door mensen van buitenaf en ook niet door medewerkers. Maar is dit echt zo? Hierover is regelmatig onduidelijkheid. Er zijn steeds meer experts die hier hun vraagtekens bij hebben. Zij beweren dat het wel mogelijk is om de berichten te onderscheppen. We geven je graag wat meer informatie over de versleutelde berichten.

End-to-end-encryptie, wat is het precies?

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van end-to-end-encryptie worden de berichtjes die je verstuurt, zoals de naam al zegt, versleutelt via encryptie. Dit houdt in dat niemand de berichtjes kan onderscheppen. Alleen de ontvanger van het bericht beschikt over de sleutel om de berichtjes te kunnen lezen. Ook wanneer je op een openbaar netwerk zit is er niemand die je berichtjes kan lezen.

Tip: Losse smartphones - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met smartphone vergelijken

Veiligheid

Stel dat je telefoon abonnement afloopt, je kunt dan Sim Only vergelijken als je nog een telefoon hebt die goed werkt. Als je net een nieuw Sim Only abonnement van Simyo hebt afgesloten wil je natuurlijk wel dat je berichten veilig zijn. Over het algemeen is het versturen van berichten via end-to-end-encryptie erg veilig. Whatsapp heeft veiligheid op 1 staan en zegt zelf dat er niemand bij je berichten kan. Of dit echt zo is, is nog maar de vraag.

In de onderwereld is het zeer belangrijk dat berichten niet te onderscheppen zijn. Zij maken nooit gebruik van Whatsapp, er zijn namelijk andere manieren waarmee berichten nog veiliger verstuurd kunnen worden. Zij kiezen voor PGP software, dit staat voor pretty good privacy. Maar ook hierbij is het wel eens gebeurd dat deze berichten gekraakt zijn. Het lijkt dus onmogelijk om met 100% zekerheid te kunnen zeggen dat berichten niet onderschept kunnen worden.

Onderzoek naar de veiligheid

Er wordt regelmatig onderzoeken gedaan naar de veiligheid van end-to-end-encryptie. Er komen veel verschillende dingen naar boven. De een zegt dat het wel mogelijk is dat berichten te onderscheppen zijn terwijl de ander zegt dat het onmogelijk is. Een tijdje terug is er een lek ontdekt in de beveiliging. Dit is ontdekt door Tobias Boelter, hij onderzoekt de veiligheid en is expert op het gebied van cryptografie. Hij ontdekte dat berichten die nog niet zijn ontvangen onderschept kunnen worden. De versleuteling kan namelijk worden gewijzigd voor deze berichten. Deze berichten worden later automatisch opnieuw verzonden maar wel via een andere encryptiesleutel.  Op deze manier heeft Whatsapp de mogelijkheid om de berichten van gebruikers te lezen.

Over het algemeen is de end-to-end-encryptie erg veilig ondanks dat er soms wat gaten in lijken te zitten. Mensen hebben vooral hun twijfels over de veiligheid doordat Whatsapp onderdeel is van Facebook. Facebook probeert op verschillende manieren zoveel mogelijk persoonlijke informatie van iemand te verzamelen. Hierbij zoeken ze behoorlijk de grens op en gaan soms zelfs te ver. Het is in ieder geval duidelijk dat onze berichten beter beveiligd zijn met end-to-end-encryptie dan zonder deze beveiliging.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ