Back to Top

Sony Xperia XA2 en XA2 Plus vergelijken: de verschillen - androidtoestel.nl

De Sony Xperia XA2 en XA2 Plus zijn misschien niet de bekendste modellen uit Xperia serie. Het gaat hier wel om goede budgettoestellen. Deze smartphones zijn in 2018 uitgebracht. Bekijk de belangrijkste verschillen en een aantal overeenkomsten. Door goed te vergelijken weet je direct welk model beter bij jou past.

Over de Sony Xperia serie

Sony bracht de eerste telefoon in de Xperia reeks in 2008 uit. Inmiddels zijn er veel modellen uit deze serie op de markt gekomen. De Xperia serie staat altijd voor een redelijke kwaliteit tegen een lage prijs. De behuizing is een combinatie van aluminium en plastic en niet waterdicht. De processors in deze smartphones zijn niet de snelste, allemaal dingen om rekening mee te houden.

Wil je een goede budget smartphone, dan past een model uit de Xperia serie zeker bij jou.

Sony Xperia XA2 en XA2 Plus vergelijken

Twijfel je tussen deze twee modellen? Wanneer je de XA1 (Plus) uit 2017 hebt, is het zeker interessant om over te stappen. Heb je een nieuwe model of de Xperia XZ (1, 2 of 3), dan kun je beter bij je huidige model blijven. De Xperia XA2 (Plus) scoort namelijk minder goed.

Om te ontdekken wat het grootste verschil tussen de Xperia XA2 over XA2 Plus is, vergelijken we deze met elkaar.

Over de behuizing en het scherm (design)

De XA2 en XA2 Plus hebben een aluminium behuizing met een plastic achterkant. Dit betekent in ieder geval dat het toestel niet draadloos kan opladen. Bovendien is de behuizing niet waterdicht. De XA2 heeft een 5,2 inch scherm, terwijl dat van de XA2 Plus 6 inch groot is. Het gaat in beide gevallen om een IPS lcd-touchscreen. De pixeldichtheid bedraagt 402 - 424 ppi. Dit zijn geen hele grote verschillen. Toch moet gezegd worden dat deze pixeldichtheid zeer goed is, vooral wanneer je dit vergelijkt met duurdere toestellen.

Processor: dit zijn de prestaties

De processor vormt één van de belangrijkste onderdelen van een smartphone. De Xperia XA2 wordt aangedreven door een Snapdragon 630 processor met 3 GB ram geheugen. De Xperia XA2 Plus is voorzien van een Snapdragon 630 processor met 4 of 6 GB RAM geheugen. De processors zijn hetzelfde, het geheugen is bij de XA2 Plus groter. Toch scoort de Xperia XA2 Plus op het gebied van prestaties net iets beter. Het verschil is echter zo klein dat je hier niet naar hoeft te kijken.

Ter vergelijking: qua prestaties scoren deze twee smartphones gelijkwaardig met de Samsung Galaxy S6 of de Sony Xperia Z5 Compact.

Het besturingssysteem - Androidversie

Oorspronkelijk draaien deze toestellen op Android 8.0 Oreo. Bij aanschaf van deze smartphones is het besturingssysteem upgradable. Houd er echter rekening mee dat dit niet oneindig kan. Je ontvangt gedurende minimaal 3 jaar beveiligingsupdates. Hierna kan het dat de fabrikant de beveiligingsupdates stopzet.

Fotocamera's aan de voor- en achterkant

Zijn de Xperia XA2 en XA2 Plus geschikt om mee te fotograferen? Er zit geen verschil tussen deze twee toestellen. Ze beschikken over een 23mp hoofdcamera en 18mp selfiecamera. Uiteraard zijn een ledflitser en HDR aanwezig.

De kwaliteit van gemaakte foto’s is redelijk goed. Dit is te danken aan de hoge resolutie hoofdcamera. Bedenk echter dat de duurdere smartphones over een dual, triple of quad camera beschikken. Hierbij ligt de kwaliteit van foto’s en video’s een stuk hoger. Toch zijn de Xperia XA2 en XA2 Plus uitstekend voor het maken van eenvoudige foto’s en selfies, geschikt voor het delen op social media. Foto’s uitprinten of afdrukken is ook geen probleem, mits je niet voor een sterke vergroting kiest.

Wil je media opslaan? Deze toestellen zijn verkrijgbaar met 32 of 64gb opslagruimte. Let op: alleen de XA2 Plus is ook verkrijgbaar met 64GB opslagruimte. Wil je het geheugen uitbreiden, dan kan dit middels een micro sd-kaart. Bij de XA2 breid je het geheugen tot 256gb uit. De XA2 Plus biedt meer capaciteit. Bij dit toestel maak je gebruik van een micro sd-kaart tot 400gb. Dit is toch wel een aardig verschil.

Dit moet je over de accu weten

De Sony Xperia XA2 en XA2 Plus vergelijken betekent ook naar de accu kijken. Ondanks dat de grootte van de accu niet veel verschilt, zit er toch wel variatie in de accuduur. De accu van de XA2 gaat in 3G gesprektijd een dikke 21 uur mee. De accu van de XA2 Plus houdt het met 29,5 uur een stuk langer vol.

De batterij opladen? Dit doe je via een normale laadkabel of een snellader. Draadloos opladen is niet mogelijk, maar dat was al duidelijk door de plastic achterkant.

Kleuren en prijs Sony Xperia XA2 (Plus)

Het grootste voordeel van de Sony Xperia XA2 (Plus) is de lage aanschafprijs. De Xperia XA2 met 32gb opslagruimte kost tussen de €229 en €259. De Xperia XA2 Plus prijs ligt iets hoger: gemiddeld betaal je tussen de €30 en €50 meer.

Deze toestellen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Je hebt de keuze uit zilver, zwart, blauw of roze. De XA2 Plus is ook in het goud of groen verkrijgbaar.

Conclusie: welke van deze twee modellen is beter?

De verschillen op het gebied van processor (prestaties), design en camera's is niet heel groot. Enige voordeel is dat de XA2 Plus een langere accuduur heeft. Ook het scherm is groter, dit is prettig wanneer je van een grote smartphone houdt. Een groot scherm verbetert de kijkervaring: daar doe je het voor.

Het prijsverschil tussen deze twee toestellen is ook niet heel groot. Kun je het missen, kies dan bij voorkeur voor de Sony Xperia XA2 Plus. Deze sluit net wat beter bij de meest moderne smartphones aan.

Beste smartphone deals:

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnement vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden.


© Copyright 2009 - 2020 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ