Back to Top

Xiaomi of Huawei, wat is beter? - androidtoestel.nl

Er komen steeds meer smartphonemerken bij. Xiaomi of Huawei, dit zijn twee Chinezen smartphone fabrikanten. Ze produceren Android smartphones en zijn directe concurrenten. Welke van deze twee merken is beter? Er zit met betrekking tot prijs en kwaliteit zeker wel verschil tussen Xiaomi en Huawei.

Dit moet je over Xiaomi en Huawei weten

Xiaomi is een opkomend smartphonemerk dat in 2016 is opgericht. In het begin produceerden ze voornamelijk smartphones met het Android besturingssysteem. Nu zijn er ook vele andere producten van Xiaomi verkrijgbaar.

Huawei is en 1987 opgericht en hiermee een stuk ouder. Het produceert apparatuur voor telecommunicatie, waaronder dus ook Android smartphones.

Kwaliteitsverschil tussen Xiaomi of Huawei

Doordat Huawei al langer bestaat heeft het ook meer ontwikkeling doorgemaakt. De allereerste smartphones van Huawei waren van een matige kwaliteit. Tegenwoordig staat het merk bekend om smartphones met zeer goede processors en camera’s. De kwaliteit is enorm gegroeid.

De kwaliteit van Xiaomi smartphones ligt een stuk lager. Natuurlijk doet het merk er alles aan om deze kwaliteit te verhogen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de Qualcom Snapdragon processors, iets dat Samsung ook doet. Verschil is dat Xiaomi voor de wat mindere kwaliteit processors kiest, dit blijft toch goedkoper.

Huawei produceert de eigen Kirin processors en kan hierdoor de vinger op de ontwikkeling hiervan houden.

Verschil tussen Xiaomi en Huawei: de camera’s

Elke smartphone beschikt over een hoofdcamera en selfiecamera. Daar hoef je geen geleerde voor te zijn. Op het gebied van cameraspecificaties zie je steeds kleinere verschillen tussen Xiaomi en Huawei.

Het merk Huawei staat bekend om zijn zeer goede smartphone camera’s. Kijk maar eens naar de Huawei Mate 40 Pro, een toestel uit oktober 2020. Deze smartphone heeft een triple hoofdcamera waarbij de lenzen een resolutie hebben van maar liefst 12 MP (periscoop telelens), 20 MP en 50 MP.

Xiaomi laat zien dat het Huawei kan inhalen. De Xiaomi Redmi Note 9 Pro is van november 2020. Dit toestel beschikt over een quad hoofdcamera, met vier lenzen dus. De beste lens heeft een resolutie van 108 MP, dit is iets dat je in 2020 nauwelijks tegenkomt. De andere drie lenzen hebben wel een zeer lage resolutie van 2 MP en 8 MP.

De selfiecamera is bij het Huawei model beter dan bij bovenstaande Xiaomi smartphone. Maar dan nog merk je dat Xiaomi heel hard aan de cameraspecificaties werkt.

Verschil in prijs

Het prijsverschil is belachelijk aanwezig. Even weer bovenstaande twee toestellen erbij nemen. De Huawei Mate 40 Pro moet ongeveer € 1000 kosten. Terwijl je voor de Xiaomi Redmi Note 9 Pro rond de € 200 betaalt. Het is al langer bekend dat Xiaomi goedkoper is. Aan de andere kant krijg je hier ook niet de allerhoogste kwaliteit voor.

Neem nu de behuizing. Xiaomi toestellen hebben over het algemeen een kunststof behuizing en IP 53 certificering. Ze kunnen dus tegen opspattende water maar je moet het toestel niet volledig in het water laten vallen.

De behuizing van een Huawei smartphone is toch beter. Een aluminium frame, dat gaat heel lang mee. En ook nog eens IP 68 gecertificeerd. Het toestel kan dus gerust een val in het water overleven. Kijk, voor dit soort verschillen betaal je natuurlijk.

Xiaomi of Huawei wat is beter?

De vraag is of je voor een Xiaomi smartphone of toch beter voor een Huawei toestel moet gaan. Wat is beter? Dat hangt voornamelijk van je wensen en eisen maar ook van je budget af.

Sinds de coronacrisis zijn toch wat mensen zonder werk komen te zitten. Hopelijk trekt die crisis weer bij, maar wat doe je wanneer je met weinig geld een nieuwe smartphone moet kopen? Juist ja, dan let je op de prijs. In dat opzicht heeft Xiaomi een streepje voor. Bovendien ontvang je voor die prijs geen verkeerd toestel. Je moet er echter geen hele hoge verwachtingen van hebben. Er dagelijks mee gamen zit er niet in, het toestel kan dan vastlopen.

Met Huawei koop je kwaliteit, daar hoef je niet over te twijfelen. Je moet er alleen diep voor in de buidel tasten. Gelukkig zijn er bij Huawei een aantal goedkopere alternatieven. Met iets minder goede specificaties maar het past waarschijnlijk beter bij je budget.

Een smartphone met of zonder abonnement

Ben je toe aan een nieuwe smartphone? Dan is het even zoeken naar het juiste toestel. Maar je moet ook een keuze maken uit een smartphone met of zonder abonnement.

Heb je al een abonnement dan is het een beetje onzin om een Xiaomi of Huawei inclusief abonnement te nemen. Neem gewoon een los toestel. Tenzij je abonnement bijna verloopt en je niet het geld hebt voor een nieuwe smartphone. Neem je een Xiaomi inclusief abonnement of een Huawei met abonnement dan betaal je het toestel in maandelijkse termijnen. Zo heb je niet in een keer een smak geld nodig.

Hoe zit het met garantie op Xiaomi of Huawei smartphones?

Of je nu een los toestel koopt of een smartphone inclusief abonnement: er zit garantie op. Mocht er iets met je smartphone niet in orde zijn dan kun je gebruik maken van de fabrieksgarantie of wettelijke garantietermijn. Vaak verloopt dit via de provider of aanbieder waar je het toestel koopt.

Steeds meer mensen bestellen een smartphone uit het buitenland. Vooral die Aziatische modellen zoals Xiaomi of Huawei worden flink geïmporteerd. Het probleem is dat je dan niet zomaar naar de verkoper kan om je garantie te claimen. Je toestel opsturen is te duur en risicovol. Soms kom je op een Nederlands servicepunt uit, maar ook dat verloopt niet altijd vlekkeloos.

Kijk in onze vergelijker voor losse toestellen voor betrouwbare aanbieders van Xiaomi of Huawei smartphones. Inclusief garantie, die zekerheid heb je. Maar uiteraard, Huawei en Xiaomi smartphones met abonnement zijn ook mogelijk, en kun je vergelijken via onze smartphone abonnementen vergelijker.

© Copyright 2009 - 2023 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ