Back to Top

Samsung of Xiaomi smartphone: de verschillen vergelijken - androidtoestel.nl

Wat zijn de verschillen tussen Xiaomi en Samsung smartphones, en welke smartphone is beter? In het tweede kwartaal van 2021 heeft Xiaomi voor het eerst Samsung ingehaald. De Chinese smartphone fabrikant verkocht in juni van dat jaar meer toestellen dan Samsung wist te bereiken. De vraag is nu of je beter voor een Samsung of Xiaomi toestel kunt kiezen. In dit artikel bieden we je inzichten op dit gebied!

Over Samsung en Xiaomi

Samsung is zeker geen onbekende binnen de elektronica. Dit bedrijf is in Zuid-Korea gevestigd. Samsung produceert niet alleen smartphones maar ook smartwatches, televisies, koelkasten, airconditioning maar ook computers en software oplossingen. Dit bedrijf is in 1938 opgericht.

Xiaomi is een Chinese fabrikant dat sinds 2010 bestaat. Het bedrijf produceert smartphones, tablets en smartwatches. Hiermee is het assortiment een stuk beperkter, maar Xiaomi onderscheidt zich vanwege een lagere marktprijs.

Xiaomi haalt Samsung in

Samsung heeft het al langer moeilijk. De dure smartphones zijn niet meer zo in trek, consumenten gaan voor een goedkopere oplossing. De goedkopere Samsung toestellen (Galaxy A serie) konden vanwege de coronacrisis niet voldoende geleverd worden. Dit heeft natuurlijk zijn invloed op andere telefoonmerken gehad. In juni 2021 was het zover: Xiaomi heeft meer toestellen verkocht dan Samsung. Dit betekent dat Xiaomi de smartphonemarkt overneemt. In die periode is de verkoop van Xiaomi toestellen in een maand tijd met 26% gestegen, iets dat een forse toename is.

Kijk je naar het marktaandeel dan staat dit er zo voor (september 2021):

  • Xiaomi 17,1%
  • Samsung 15,7%
  • Apple 14,3%

Xiaomi heeft Samsung niet alleen om de Europese markt ingehaald maar ook wereldwijd.

Wat is beter: Samsung of Xiaomi? De verschillen en overeenkomsten

De vraag is of je voor een Samsung smartphone of toch voor een Xiaomi toestel moet kiezen. Alles heeft met prijskwaliteit verhouding te maken. Het is een feit dat de Samsung S-serie tot de topmodellen behoort. Deze toestellen beschikken over een uitstekende processor, goede fotocamera’s en interessante specificaties.

De meeste Xiaomi toestellen zijn lager van kwaliteit. Er is goedkoop Xiaomi model dat kan tippen aan een Samsung uit de S-serie. Wel is het zo dat Samsung ook goedkopere toestellen in het assortiment heeft. Bijvoorbeeld de Galaxy A-serie of de M-serie. Een aantal Xiaomi smartphones is hier goed mee te vergelijken. Daarnaast zijn er wat topmodellen van het merk Xiaomi verkrijgbaar.

Vergelijking Xiaomi Redmi 10 en Samsung M32

Zoek je een toestel met een schermafmeting van 6,5 inch? Een goede vergelijking zijn de Xiaomi Redmi 10 en de Samsung Galaxy M32. Beiden hebben een 6,5 inch scherm en hebben een vergelijkbare prijs. Deze toestellen zijn verkrijgbaar voor ongeveer € 160-€ 170 (2021). Dit maakt een vergelijking er een stuk makkelijker op.

Processor en prestaties

Welke van deze twee toestellen scoort beter: de Samsung of Xiaomi smartphone? Het Samsung model wordt aangedreven door een MediaTek MT6853 processor met 6 GB werkgeheugen. De Xiaomi Redmi 10 beschikt over een MediaTek Helio G88 processor met een werkgeheugen van 6 GB. Met betrekking dat processorprestaties komen beide toestellen gelijkwaardig uit de test.

Overige verschillen of overeenkomsten tussen Xiaomi en Samsung

De Samsung Galaxy M32 heeft een quad hoofdcamera en een 13 MP selfiecamera. Het Xiaomi toestel heeft ook een quad camera en een 8 MP selfiecamera. Alweer dezelfde specificaties. Beide toestellen hebben stereoluidsprekers en een 3,5 mm jack audioaansluiting. Ze beschikken over Bluetooth 5 en GPS. Enig verschil is dat het Xiaomi toestel geen NFC heeft, hierdoor kun je er niet contactloos mee betalen.

De batterijspecificaties zijn ook hetzelfde. De Xiaomi kan wat sneller opladen, maar beide toestellen kunnen niet draadloos opladen. Uit bovenstaande kun je een conclusie trekken: zowel Samsung als Xiaomi gaan gelijk op. Dit geldt dan wel voor de goedkopere toestellen van Samsung. Je kunt de duurdere S-serie echt niet met de goedkope Xiaomi smartphones vergelijken. Wel heeft Xiaomi een aantal topmodellen in het assortiment die weer dicht bij de specificaties van de topmodellen van Samsung liggen.

Een goedkope smartphone is niet altijd een goed idee

Het is natuurlijk heel verleidelijk om voor de goedkoopste smartphone te gaan. Je komt dan bij Xiaomi of de goedkopere modellen van Samsung uit. Toch is dit niet altijd de beste keuze. Een goedkoop toestel heeft een niet zo krachtige processor. Ook de kwaliteit van gemaakte foto’s en video’s is niet perfect. Wanneer je het toestel niet zo vaak of intensief gebruikt dan is een goedkoop model een aanrader.

Ben je iemand die dagelijks op zijn smartphone zit, streamt, uploadt, downloadt en veel gebruik maakt van social media? Dan is een goedkoop toestel geen goede keuze. De kans dat het toestel vastloopt of voor ergernis zorgt is een stuk groter. Kies in dit geval liever voor een Samsung of Xiaomi uit het hogere segment.

Zo zit het met de garantie

Is een Samsung of Xiaomi smartphone beter wanneer het op garantie aankomt? Dit zou in principe geen verschil moeten maken. Wanneer je een toestel bij een Nederlandse of Europese aanbieder koopt heb je recht op de wettelijke (Europese) garantie. Het is aan te raden om een toestel in je eigen land te kopen, dit maakt het er een stuk makkelijker op.

Sommige mensen kopen een Samsung of Xiaomi smartphone in het buitenland aan, vaak via een Aziatische webshop. Voordeel hiervan is dat je goedkoper uit bent. Aan de andere kant kun je te maken krijgen met onverwachte kosten waaronder btw of invoerrechten. Ook zit je soms met garantieproblemen. De verkoper moet namelijk garantie geven, dat is lastig wanneer je het toestel in een Aziatisch land hebben gekocht. Bij import is de importeur de verantwoordelijke, maar wanneer je dit zelf inkoopt dan wordt het ook een lastig verhaal.

Conclusie: of je nu voor Samsung of Xiaomi gaat, koop dit in eigen land. Dat is wel zo veilig en vertrouwd.

De prijs van deze toestellen

Een Samsung uit de topserie kan al snel € 1000 of meer kosten. Maar je hebt ook modellen voor minder dan € 200 (zie hierboven). Een Xiaomi smartphone is over het algemeen voordeliger geprijsd. Toch vind je ook onder de merknaam Xiaomi een aantal duurdere modellen, variërend van € 500 tot € 900. Bijvoorbeeld de Xiaomi Mix 4 met een Qualcomm Snapdragon processor, een triple 108 MP hoofdcamera en een krachtige batterij.

Alles is mogelijk. Is een hogere aanschafprijs niet te doen, ga dan voor een mobiel abonnement inclusief smartphone.

© Copyright 2009 - 2021 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ