Back to Top

Facebook Marketplace: de marktplaats voor social media - androidtoestel.nl

Maak je al gebruik van Facebook Marketplace? Dit is dé marktplaats voor social media. Normaal moet Facebook Marketplace ook op iPhone beschikbaar zijn. Toch kan het dat je de sneltoets binnen de app niet ziet of dat de functie niet werkt. In dit artikel alles over Marketplace en hoe je dit op je smartphone gebruikt.

Centrale plek om te kopen en verkopen

We zijn al jarenlang gewend aan Marktplaats, dé advertentiewebsite voor Nederland. Facebook heeft als antwoord op verschillende advertentiewebsites een centrale marktplaats gecreëerd: Marketplace. Hier bied je producten aan die alleen zichtbaar zijn voor andere Facebookgebruikers.

Marketplace werkt onafhankelijk van diverse koop- en verkoopgroepen. Wanneer je een advertentie in een dergelijke groep plaatst krijg je de mogelijkheid om deze ook direct op Marketplace te plaatsen.

Facebook Marketplace is interessanter dan marktplaats

Het voordeel van Facebook Marketplace is dat adverteren hier gratis is, tenminste wat betreft particulieren. Bedrijven hebben namelijk de mogelijkheid om betaald te adverteren, hiermee verschijnen ze bovenaan in de zoekresultaten.

Verkoop je een auto of woning? Op Marktplaats moet je hiervoor betalen. Diezelfde advertentie is bij Facebook Marketplace volledig gratis.

Minder bereik

Facebook Marketplace heeft ook een nadeel: het heeft een lager bereik. Alleen Facebook gebruikers zien de advertenties. Omdat steeds meer mensen hun Facebookaccount opzeggen is de kans ook groot dat je een flinke doelgroep misloopt.

Nog een nadeel is dat mensen alleen op Marketplace kunnen komen wanneer ze een Facebook account hebben. Om op Marktplaats rond te neuzen heb je geen account nodig.

Facebook Marketplace op iPhone niet zichtbaar

In principe moet Facebook Marketplace gewoon op iPhone of Android beschikbaar zijn. Hiervoor maak je gebruik van de Facebook app. Zie je de sneltoets voor Marketplace niet binnen de app staan? Tik dan op het menu (drie horizontale streepjes). Vervolgens op het huis-icoontje of kies voor meer weergeven. Mogelijk zie je de optie Marketplace dan wel staan.

De link naar Marketplace

Lukt het niet om op Facebook Marketplace te komen? Volg dan deze link naar Marketplace. Ditt is de makkelijkste methode om alle aangeboden producten te bekijken. De link werkt op zowel desktop, laptop, tablet als smartphone.

Toegang tot Facebook Marketplace geblokkeerd

Soms blokkeert Facebook bepaalde gebruikers en ontzegt hiermee de toegang tot Marketplace. Dit gebeurt alleen wanneer een gebruiker in strijd handelt met de richtlijnen voor de community of het handelsbeleid. Op zich is hier weinig tegen te doen.

Vind je deze blokkering onterecht dan moet je contact opnemen met Facebook zelf. Open hiervoor Facebook en navigeer naar Marketplace. Tik vervolgens op beoordeling aanvragen. Heb je uiteindelijk weer toegang dan is het aan te raden om de nieuwere versie van de app te downloaden of om de website te vernieuwen.

Waarom zie ik geen Marketplace?

Helaas maar waar, Facebook Marketplace is niet voor iedereen beschikbaar. Zo kan het dat sommige accounts geen toegang hebben maar ook dat hele regio’s of landen er geen gebruik van kunnen maken. Wat de exacte reden is, dat is natuurlijk bij Facebook zelf opvraagbaar.

Opgelicht via Facebook

Online handelen, hoe makkelijk is dat? Helaas worden ook veel mensen via Facebook Marketplace opgelicht. Dit komt steeds vaker voor en vormt een groot probleem. Kom je iets verdachts op Marketplace tegen? Dan kun je dit rapporteren, of het nu om een verkoper of koper gaat. Je kunt ook een advertentie rapporteren of verbergen.

Een verkoper rapporteren werkt zo:

 • Klik op de desbetreffende advertentie
 • Klik op de naam van de verkoper
 • Selecteer rapporteren
 • Volg de aanwijzingen

Om een koper te rapporteren moet je iets andere handelingen volgen:

 • Klik op je account
 • Ga naar je advertenties
 • Selecteer de advertentie waarop een koper gereageerd heeft
 • Ga naar het chatbericht tussen jou en de koper
 • Klik op het menu (…)
 • Klik op koper rapporteren
 • Volg de aanwijzingen

Ben je opgelicht via Facebook? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Dit lijkt in eerste instantie nutteloos omdat de politie er niet direct iets mee doet. Maar wanneer er genoeg meldingen binnenkomen dan maken ze er zeker werk van.

© Copyright 2009 - 2023 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ