Back to Top

Android 12 update: dit kun je verwachten - androidtoestel.nl

Tegen het einde van 2021 verschijnt op veel toestellen de Android 12 update. Samsung heeft al laten weten dat het een van de eerste merken is die deze update door gaat voeren. Het besturingssysteem Android 12 is de opvolger van Android 11 uit september 2020. Wat kun je van de Android 12 update verwachten? In dit artikel alle ins en outs.

Mobiele besturingssysteem

Elke smartphone is voorzien van een mobiel besturingssysteem. Welk besturingssysteem dit is hangt van de fabrikant af. Het Android mobiele besturingssysteem valt onder verantwoording van Google. Android 12 is de 12e versie. De bètaversie kwam op 18 mei 2021 uit.

Grote knoppen

Heb je vaak moeite met de bediening van je smartphone? Onder Android 12 vind je grotere knoppen. Dit maakt de bediening van je toestel er een stuk makkelijker op. Om het helemaal gebruiksvriendelijk te maken zal er ook meer animatie aanwezig zijn.

Automatisch kleurenthema

De Android 12 update is ook voorzien van een automatisch kleurenthema. Ondersteunende apps kun je voorzien van bepaalde achtergrondkleuren. Dit hoef je dus niet in de specifieke app zelf te regelen, bovendien personaliseer je elke applicatie. Houd er wel rekening mee dat je dit niet bij alle applicaties kunt instellen.

Beperking tot het opvragen van locatiegegevens

Waarschijnlijk besteed je steeds meer aandacht aan je privacy. Logisch, via je smartphone kunnen applicaties exact achterhalen wie je bent, wat je doet en waar jij je bevindt. Apps die gebruik maken van locatiegegevens worden hiertoe beperkt. Ze krijgen alleen toegang tot geschatte locatiegegevens. Dit betekent dat de applicatie niet meer kan achterhalen wat je precieze locatie (inclusief straat en huisnummer) is.

Toegang tot camera of microfoon weigeren

Veel applicaties maken gebruik van je camera of microfoon. Binnen de Android 12 update krijg je hier een melding van te zien. Vervolgens kun je zelf aangeven of de applicatie je camera of microfoon mag gebruiken. Wil je dit niet, dan ga je naar het Privacy Dashboard. Hier kun je per applicatie aangeven wat het wel en niet mag doen.

Apps in de slaapstand

Dagelijks open je heel wat applicaties. Ondertussen installeer je er nog een hoop, simpelweg omdat ze praktisch zijn. Het probleem is dat je meer dan de helft van deze apps nooit tot nauwelijks gebruikt. Wanneer je een applicatie al een tijdje niet meer gebruikt dan ruimt Android 12 deze op. Het is niet zo dat de app van je toestel verdwijnt, wel wordt deze in de slaapstand gedwongen. Dit scheelt enorm met betrekking tot opslagruimte.

Wanneer komt Android 12 uit?

Smartphones die eind 2021 op de markt komen zijn waarschijnlijk al voorzien van Android 12. De Android 12 update op je huidige toestel kun je vanaf september 2021 verwachten. De Google smartphones zullen als eerste deze update krijgen. Hierna volgen andere merken. Het is wel zo dat Samsung, Motorola, Nokia, OnePlus en Xiaomi vooraan in de rij staan. Deze fabrikanten werken namelijk hard aan het realiseren van de Android 12 update. Bedenk wel dat de fabrikant zelf uitmaakt welke toestellen als eerste aan de beurt zijn.

Nieuwere toestellen zijn altijd als eerste aan de beurt

Samsung heeft laten weten dat de Samsung S21, S21 Plus en de S21 Ultra worden voorzien van het Android 12 besturingssysteem. Hierna volgen de Samsung toestellen uit de andere lijnen waaronder Galaxy A en Galaxy M. Zo gaat het ook met bestaande toestellen: de nieuwste krijgen deze update als eerste. Hierna volgen de oudere toestellen. Wees dus geduldig wanneer jouw smartphone de Android 12 update nog niet heeft ontvangen.

Deze toestellen krijgen de Android 12 update

Alle smartphones die drie jaar of jonger zijn krijgen de Android 12 update. Voorwaarde is dat het toestel voorzien is van het Android besturingssysteem. Ook moet de fabrikant van het toestel toegang hebben tot de software van Android. Hoe zit het met toestellen die ouder dan drie jaar zijn? Het hangt van de fabrikant af of je gebruik kunt maken van de nieuwste Android versie.

Android 12 bèta

In mei 2021 kwam Android 12 bèta op de markt. Deze bètaversie is bedoeld om het besturingssysteem te testen. Bij sommige toestellen is het mogelijk om deel te nemen aan het bètaprogramma. Dit geldt in ieder geval voor de Google Pixel smartphones (3 en hoger), OnePlus 9 en 9 Pro, Xiaomi MI 11-serie, Vivo iQOO 7Legend en nog een aantal andere toestellen.

Wil je deelnemen aan het bètaprogramma dan heb je in ieder geval een ondersteunend toestel nodig. Houd er rekening mee dat je vroegtijdig kennismaakt met de Android 12 update. Dit betekent dat er ook nog fouten in kunnen zitten. Wil je dit risico niet nemen dan kun je beter op de officiële Android 12 update wachten.

Automatische updates

Normaal gesproken ontvangt je toestel automatische beveiligingsupdates, maar natuurlijk ook nieuwe Androidversies. Dit geldt alleen voor nieuwere toestellen. (Zeer) oude smartphones moeten het nog met de oudere versie doen.

Binnen de Android 12 update kom je nog een leuke functie tegen: handmatig updaten. Normaal gesproken moet je wachten totdat je een automatische update ontvangen. Vanaf de nieuwste versie kun je dit ook handmatig doen. Hiervoor ga je gewoon naar de Google Play Store, de rest wijst zich vanzelf.

Android 12 update niet ontvangen

Weet je niet zeker of je de Android 12 update hebt ontvangen? Je kunt de Androidversie eenvoudig controleren. Open hiervoor de instellingenaap op je smartphone. Ga naar het onderdeel Systeem en kies voor Geavanceerd. Vervolgens ga je naar Systeemupdates. Je ziet nu welke Androidversie je hebt. Ook zie je het niveau van beveiligingspatch.

Heb je de melding met betrekking tot de Android 12 update gemist? Dit gebeurt wanneer je smartphone offline is of wanneer je de melding per ongeluk hebt verwijderd. Gelukkig kun je deze Android update nog steeds downloaden. Ga naar de instellingen op je smartphone aan bezoek het onderdeel Systeem. Ga nu naar Geavanceerd en vervolgens naar Systeemupdate. Je ziet nu de updatestatus. Wanneer je de stappen volgt dan ontvang je de nieuwste Android update.

Extra tip: sluit je smartphone tijdens de update op de laadkabel aan. De update kan namelijk enige tijd in beslag nemen. Voer de update alleen uit wanneer het uitkomt, niet op een moment dat je de smartphone nodig hebt.

© Copyright 2009 - 2024 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ