Back to Top

NS voegt zitplaatszoeker aan NS Xtra app toe - androidtoestel.nl

In een-derde van alle NS-treinen zijn lege zitplaatsen beschikbaar, terwijl treinreizigers dit niet in de gaten hebben. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan zitten, voegt de NS de zitplaatsenzoeker functie aan de NS Reisplanner Xtra app toe. Nog een reden om gebruik te maken van deze praktische app.

De NS reisplanner Xtra app wordt door meer dan 2 miljoen mensen gebruikt. Deze openbaar vervoer planner toont de meest actuele treinreizen. Ook is het mogelijk om te checken of er nog een OV fiets beschikbaar is. De NS blijft aan deze app werken en heeft nu een oplossing bedacht voor een groot aantal vrije zitplaatsen.

De app is uitgebreid met de NS zitplaatszoeker. Aan de hand van de kleuren groen, geel of oranje is direct terug te zien in welke coupé nog zitplaatsen beschikbaar zijn. De kans op een zitplaats in de spits bedraagt ongeveer 95%. Het is daarom altijd handig om even de zitplaatsenzoeker te checken, hoe vol de trein ook lijkt.

Bewust geen zitplaats zoeken

Een deel van de reizigers zoekt bewust geen zitplaats. Ze doen dit niet omdat de treinreis te kort is om aan de wandel te gaan. Of omdat ze over moeten stappen en zo dicht mogelijk bij de uitgang willen staan. Conducteurs laten regelmatig via de intercom weten dat er nog vrije plaatsen beschikbaar zijn. Een deel van de reizigers geeft hier gehoor aan, de rest heeft het niet eens in de gaten.

Zo werkt de zitplaatszoeker

De aanwezigheid van vrije zitplaatsen wordt bepaald op basis van sensoren in het spoor. Die meten het gewicht van elk rijtuig, oorspronkelijk bedoeld voor goederenvervoer. Deze techniek kan nu worden toegepast om de lege zitplaatsen op te sporen. Reizigers zijn vaak geneigd om zich in één rijtuig te verzamelen. De sensoren in het spoor merken dit op, maar ook het feit dat bepaalde rijtuigen of coupes lichter zijn dan normaal.

Deze informatie wordt direct doorgespeeld naar de zitplaatszoeker in de NS reisplanner Xtra app. Bij een groene kleur zijn er nog voldoende zitplaatsen beschikbaar. Bij geel wordt het kritiek, het zal erom hangen of er nog een plaatsje vrij is. Bij een oranje kleur is er vrijwel zeker geen zitplaats beschikbaar.

Testen van de zitplaatszoeker app

Voordat de extra functie in de NS app voor iedereen beschikbaar is, voert de Nederlandse spoorwegen eerst een test uit. Hierbij is gekozen voor het traject Arnhem-Den Bosch. De NS heeft hier bewust voor gekozen, omdat juist op dit traject vaak legen zitplaatsen beschikbaar zijn. Na het testtraject zal de zitplaatszoeker op meer trajecten beschikbaar zijn.

De NS reisplanner Xtra app is te downloaden in de Google Play Store. Ook is deze beschikbaar via de website van de NS zelf.

Beste smartphone deals:
Samsung Galaxy Note 9128GB 10 GB 4G eenmalig €0.00 abo €18.00 p.m. toestel €29.00 p.m.
Samsung Galaxy Note 9128GB 5 GB 4G eenmalig €10.00 abo €18.00 p.m. toestel €34.00 p.m.
Samsung Galaxy Note 9128GB 10 GB 4G eenmalig €66.00 abo €27.00 p.m. toestel €30.00 p.m.
Samsung Galaxy Note 9128GB 25 GB 4G eenmalig €0.00 abo €36.00 p.m. toestel €30.00 p.m.
Samsung Galaxy Note 9128GB 1.5 GB 4G eenmalig €292.00 abo €8.00 p.m. toestel €24.00 p.m.

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnement vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden.


© Copyright 2009 - 2018 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ