Back to Top

Verschil Samsung Galaxy A50 en A80: dit moet je weten - androidtoestel.nl

De Samsung Galaxy A50 en Galaxy A80 zijn beiden in 2019 uitgebracht. Twee mooie toestellen uit de middenklasse. Wat kun je van deze Samsung smartphones verwachten? Bekijk de verschillen tussen Samsung Galaxy A50 en A80. Inclusief uitleg over de processor, smartphone camera’s en nog veel meer.

Het design van deze Samsung toestellen

Ze hebben een modern schermvullend design, iets dat helemaal bij 2020 (en 2021) past. De selfiecamera zit in het scherm zelf, zodat het nauwelijks opvalt. De Samsung Galaxy A50 heeft een 6,4 inch scherm met een resolutie van 1080 X 2340 pixels. Het scherm van de A80 is groter en meet maar liefst 6,7 inch (1080 X 2400 pixels). Het gaat in beide gevallen om een super amoled touchscreen.

De behuizing van de Galaxy 50 is niet heel stevig. Dit toestel heeft een plastic frame en plastic achterkant. Aan de voorzijde vind je beschermend Corning gorilla glass 3. De behuizing van de Samsung Galaxy A80 is wel een stuk beter. Deze heeft namelijk een aluminium frame, een voorkant van gorilla glass 3 en een achterkant van gorilla glass 6. Hiermee is het toestel beter beschermd tegen krassen, stoten en eventuele glasbreuk.

Processor, prestaties en besturingssysteem

De A50 is voorzien van een Exynos 9610 processor. Dit wordt ondersteund door 4 of 5 GB ramgeheugen. Bij de A80 vind je een Snapdragon 730 processor met 8 GB ramgeheugen. Welke van deze twee Samsung smartphones heeft een betere processor oftewel presteert beter? Hiervoor kijken we naar de Basemark test. Uit deze test blijkt dat de processor van de A80 een stuk beter is. Deze processor is niet alleen sneller maar werkt ook een stuk efficiënter. Bovendien heeft de processor invloed op de cameraprestaties maar ook op de accuduur.

Dan nog even iets over het besturingssysteem. Alle Samsung toestellen draaien op Android, een mobiel besturingssysteem en uitgegeven door Google. Zowel de Galaxy A50 als de Galaxy A80 draait op Android 9.0. Wanneer je het toestel op een later moment koopt is dit upgradebaar naar een nieuwere Android versie. Het valt altijd aan te raden om voor de laatste Android versie te gaan, zo ben je in ieder geval verzekerd van de belangrijkste beveiligingsupdates.

Fotocamera voor en achter

Niets zo leuk als fotograferen met je smartphone. Samsung gebruikt de A-serie altijd voor het aanbrengen van vernieuwende technieken. Dit is zeker terug te zien aan de camera’s van deze toestellen. Laten we eerst eens naar de Samsung Galaxy A50 kijken. Dit model heeft een triple hoofdcamera met 3 lezen. De lenzen hebben een resolutie van 25 MP, 8 MP en 5 MP. Hier maak je mooie foto’s met scherptediepte mee. Er is ook een ledflitser aanwezig is. Aan de voorkant (selfie) een enkele 25 MP lens.

Benieuwd naar de camera’s van de Samsung Galaxy A80? De hoofdcamera met 3 lenzen heeft een goede resolutie van 48 MP en 8 MP. De derde lens betreft een tof 3D-camera. Een tof 3D-camera is vooral geschikt voor ontgrendeling met als gezichtsherkenning. Aan de voorzijde vind je een gemotoriseerde pop-up camera met led flitser.

Uiteraard lenen beide smartphones zich uitstekend voor het maken van mooie video’s. Zowel foto’s als video’s sla je in het interne geheugen op. De Samsung Galaxy A50 heeft een intern geheugen van 64 GB of 128 GB. Wil je dit uitbreiden? Dat kan middels een micro SD kaart 1 terrabyte. De Samsung Galaxy A80 presteert op dit gebied minder goed. Het intern geheugen bedraagt 128 GB maar dat is niet uitbreidbaar. Je moet je dus vooraf bedenken of je genoeg hebt aan 128 GB-opslagruimte.

Verschil Samsung Galaxy A50 en A80: de accu

Natuurlijk wil je ook weten hoe lang de accu meegaat. De Galaxy A50 heeft een 4000 mAh batterij die in 3G gesprektijd 24,5 uur meegaat. De Galaxy A80 heeft een 3700 mAh batterij met een vergelijkbare gesprektijd. Je kunt de accu normaal opladen of kiezen voor snelladen. In dit laatste geval heb je wel een snellader nodig. Het is helaas niet mogelijk om te kiezen voor draadloos opladen. Deze toestellen ondersteunen dit niet.

Welke is beter: de Samsung Galaxy A50 op de A80?

Deze twee smartphones uit 2019 zijn voordelig geprijsd. Hiermee zijn ze een stuk goedkoper dan toestellen uit de S-serie. Wanneer je budget niet zo hoog is dan is de Galaxy A50 of de Galaxy A80 een echte aanrader. Welke van deze twee toestellen is beter? De Galaxy A50 is in ieder geval wat goedkoper geprijsd. Hij heeft ook een goede hoofdcamera, nadeel is dat je het geheugen niet kunt uitbreiden. Dit kan bij de A80 wel. Bovendien heeft de Samsung Galaxy A80 ook nog eens een betere processor en een groter scherm. Aan de andere kant is hij ongeveer € 100 duurder dan de Samsung Galaxy A50.

Beide toestellen zijn goed, de verschillen zijn niet heel groot. Mocht het budget het toelaten ga dan voor de Samsung Galaxy A80. Je betaalt slechts € 100 meer (ongeveer) maar krijgt wel een beter toestel. Vind je dit allemaal niet zo belangrijk, dan past de Samsung Galaxy A50 bij jou.

© Copyright 2009 - 2020 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ