Back to Top

Moet de smartphone in het vliegtuig en ziekenhuis uit? - androidtoestel.nl

Tijdens vluchten of een bezoek in het ziekenhuis wordt standaard gevraagd om de smartphone uit te schakelen. Achterliggend idee is dat de smartphone dan geen straling vrijgeeft en hiermee aanwezige apparatuur niet kan beïnvloeden. Is het echter wel nodig om de smartphone bij deze gelegenheden uit te schakelen? We zochten het voor je uit.

Mobiele telefoons geven straling af, dit is nodig om verbinding te maken met het telefoonnetwerk en internet. Deze straling kan medische apparatuur of navigatieapparatuur in het vliegtuig verstoren. Zolang je geen gebruik maakt van de wifi in de directe omgeving, wordt er gevraagd om alle mobiele toestellen uit te schakelen.

Om te voorkomen dat je de telefoon helemaal niet meer kan gebruiken zijn deze toestellen uitgerust met een vliegtuigstand. Bij het inschakelen van de vliegtuigstand worden alle communicatievormen uitgeschakeld. Wel blijft de telefoon beschikbaar voor het beluisteren van muziek of het spelen van games.

Hoewel veel mensen hun mobiele telefoon braaf uitzetten tijdens een vlucht op bezoek aan het ziekenhuis, vroegen wij ons af of dit wel echt nodig is.

Luchtvaartmaatschappijen en ziekenhuizen geven een verklaring

Na wat onderzoek vonden we op diverse websites van ziekenhuizen het antwoord. Ja, bezoekers mogen gebruik maken van de telefoon en smartphone in het ziekenhuis. Wel wordt verzocht om het gebruik zoveel mogelijk te beperken. In bepaalde ruimtes geldt een algeheel verbod op mobiele telefoons, in dit geval is het wel verplicht om deze uit te schakelen. Het verbod is duidelijk herkenbaar aan stickers of posters op toegangsdeuren. Er wordt geadviseerd om mobiele telefoons op minimaal 1 meter afstand van medische apparatuur te houden.

Hoe zit dit nu precies met de regels in vliegtuigen? Smartphones kunnen de apparatuur in de cockpit verstoren, dat is duidelijk. Toch is de luchtvaartelektronica ontworpen om verstoring van buitenaf tegen te gaan. Er is nog nooit bewezen dat smartphones van invloed zijn geweest op de werking van apparatuur. Toch blijft het voor cabinepersoneel belangrijk om voorzichtig met het gebruik van smartphones in de cockpit om te gaan.

Voor de passagiers vormt de smartphone een minder groot probleem. Ruim de helft van alle passagiers schakelt de telefoon niet uit. Zouden smartphones echt een negatief effect op de werking van apparatuur hebben, dan zou hier zeker strenger op gecontroleerd worden. In de praktijk blijken de waarschuwingen dus allemaal wel mee te vallen. Maar ook hierbij plaatsen we een kanttekening: volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.

Beste smartphone deals:
Samsung Galaxy Note 9128GB 10 GB 4G eenmalig €0.00 abo €18.00 p.m. toestel €29.00 p.m.
Samsung Galaxy Note 9128GB 5 GB 4G eenmalig €10.00 abo €18.00 p.m. toestel €34.00 p.m.
Samsung Galaxy Note 9128GB 10 GB 4G eenmalig €66.00 abo €27.00 p.m. toestel €30.00 p.m.
Samsung Galaxy Note 9128GB 25 GB 4G eenmalig €0.00 abo €36.00 p.m. toestel €30.00 p.m.
Samsung Galaxy Note 9128GB 1.5 GB 4G eenmalig €292.00 abo €8.00 p.m. toestel €24.00 p.m.

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnement vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden.


© Copyright 2009 - 2018 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ