Back to Top

Bescherm je smartphone tegen cryptojacking - androidtoestel.nl

Van hijacking of carjacking hebben we allemaal wel eens gehoord, maar wat is cryptojacking? Dit woord is betrekkelijk nieuw en is ontstaan nadat de populariteit van cryptocurrency toenam. Met cryptojacking wordt je smartphone, tablet of computer gebruikt voor het minen van cryptomunten. Er komt steeds meer kwaadwillenden software op de markt, het is daarom belangrijk om je apparaten goed te beschermen tegen cryptojacking.

Zelfs als de Bitcoin in waarde halveert, blijft het minen van nieuwe cryptomunten een rendabele zaak. Dat is ook de reden waarom miningcomputers als zoete broodjes over de toonbank gaan. Voor het creëren van nieuwe cryptomunten is echter veel rekenkracht nodig. Door gebruik te maken van duizenden computers en smartphones van internetgebruikers ontstaat er een snellere manier om nieuwe cryptomunten in bezit te krijgen.

Cryptojacking door The Pirate Bay

Hoewel cryptojacking al langer bestaat kwam het vooral onder de aandacht dankzij de website The Pirate Bay. Deze website had een script geïnstalleerd waarmee het bezoekers de cryptomunt Monero liet genereren. Voor The Pirate Bay was dit een alternatieve methode om inkomsten te krijgen.

Het nieuwste verdienmodel

In het verleden verkregen websites hun inkomsten via advertentieverkopen. Bedrijven adverteren op een webpagina en betalen hier de website eigenaar een vergoeding voor. Steeds meer websurfers zijn gebruik gaan maken van adblockers. Een adblocker verbergt advertenties, waardoor alleen de content zelf zichtbaar blijft. Enerzijds mooi voor de websurfer, maar aan de andere kant loopt de website zelf inkomsten mis.

Omdat een website niet vrijwillig kan blijven bestaan, zoekt deze naar andere verdienmodellen. Cryptojacking is een moderne methode waarmee websites kunnen blijven bestaan.

Wat gebeurt er precies bij cryptojacking?

De website plaatst een script op de website of een bepaalde pagina. Het gaat hier om een eenvoudig computerprogramma die in de broncode van de website verborgen zit. Zolang de bezoeker op de pagina blijft, zal het computerprogramma blijven draaien.

Simpel gezegd wordt de rekenkracht van de computer of smartphone van de gebruiker ingezet voor het maken van nieuwe cryptomunten. Websites zijn officieel verplicht om hier toestemming voor te vragen: in de praktijk gebeurt dit echter weinig.

Wat je van cryptojacking merkt

Heb je een computer die het zware werk aankan, dan merk je weinig van cryptojacking. Smartphonegebruikers merken dat hun toestel snel warm wordt. Het zoemend geluid van een hardwerkende processor is altijd een teken dat er iets op de achtergrond gebeurt.

Let op: cryptojacking levert je niet alleen een trager apparaat op, ook kost je dit extra energie (stroom).

Bescherm jezelf tegen cryptojacking

Cryptojacking komt steeds vaker voor en zit zelfs verborgen in bepaalde Android apps. Let dan ook op met het downloaden van deze apps. Wees voorzichtig met het bezoeken van sommige websites die bekend staan om cryptojacking.

Zorg voor een goede virusscanner. Verder is er momenteel nog weinig te doen aan cryptojacking. Feit is dat we met het verbannen van advertenties zelf dit nieuwe probleem gecreëerd hebben.

Beste Android deals:
Samsung Galaxy A8 (2018)32GB 1.5 GB 4G eenmalig €17.00 abo €8.00 p.m. toestel €11.00 p.m.
Samsung Galaxy S964GB 2 GB 4G eenmalig €0.00 abo €11.00 p.m. toestel €22.00 p.m.
Huawei P20 Lite64GB 1.5 GB 4G eenmalig €0.00 abo €8.00 p.m. toestel €8.00 p.m.
Samsung Galaxy S864GB 2 GB 4G eenmalig €0.00 abo €11.00 p.m. toestel €17.00 p.m.
Samsung Galaxy S9+64GB 2 GB 4G eenmalig €20.00 abo €11.00 p.m. toestel €27.00 p.m.

Staat je gewenste abonnement er niet bij? Ga naar de uitgebreide abonnement vergelijker, inclusief filters en zoekwoorden.


© Copyright 2009 - 2018 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ